Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2012

Οικονομικός Σύμβουλος, O

Πολύ σύνθετη φράση! Χωρίζεται σε 4 μέρη! Ούτως ειπείν ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜ-ΒΟΥΛΟΣ.  Υπάρχει για να μας δηλώσει το παιδί που προέρχεται από την ’κυρία’ του σπιτιού και έναν δικηγόρο με τον οποίο η ‘κυρία’ απάτησε τον άντρα της.
‘Οίκο’ από το οίκημα-σπίτι (εστία, γαρ στην αρχαιότητα) στη φράση αυτή λειτουργεί ως μεταφορικό ‘πρόσθετο’ ούτως ώστε να φανερώσει την ενότητα και την ζεστασιά όπως είναι και ο ρόλος του σπιτιού.
‘Νομικός’ είναι αυτό που αποκαλούμε εμείς σήμερα δικηγόρος. Στη φράση αυτή όμως ενώθηκε με το ‘οίκο’ γιατί τοτενες που δημιουργήθηκε η φράση ο νομικός ήταν κάτι παραπάνω από δικηγόρος σε ένα σπίτι. Εκτελούσε και διάφορα άλλα καθήκοντα, συγύρισμα πλύσιμο κλπ ( ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ που αναφέρεται στην υπηρεσία του σπιτιού) υπάρχουν δε, μαρτυρίες ότι εκτελούσε ακόμα και χρέη συζύγου όποτε ο άντρας (στην περίπτωση που ο δικηγόρος ήταν άντρας) δεν είχε την ευχέρεια!

‘Συμ-βουλος’ (ΣΥ από τη συνουσία και ΒΟΥΛΟΣ από το γνωστό σε όλους μας μούλος). Από έγγραφες μαρτυρίες οι συνουσίες του οικονομικού με την κυρία’ του σπιτιού δεν ήταν πάντα χωρίς απώλειες ή καλύτερα χωρίς περίσσευμα. Μερικές φορές η κιουρια έμενε έγκυος ΕΞ ΟΥ και το μούλος.
αυτή η φράση δήλωνε το προϊόν της συνουσίας του οικονομικού με την κυρία!
Π.χ.: Ο Κώστας είναι ο οικονομικός σύμβουλος της οικογένειας Καλιφατηδη! (Τον έκανε η κυρία καλιφατηδη με τον οικονομικό)
ή
(δικηγόρος προς κυρία): Αγάπη μου έλα να κάνουμε έναν οικονομικό σύμβουλο!

2 σχόλια:

  1. Όπως πάντα, τους χτυπάς εκεί που πονάει !

    Δώσε κι άλλο, σ' αγαπώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η συγγραφικη ομαδα του demasai σε καλωσολιζει panos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή